Wanneer begin je met zindelijkheidstraining?
De meeste kinderen zijn lichamelijk klaar voor zindelijkheidstraining tussen de leeftijd van twee en drie jaar. Ze moeten voldoende controle over hun sluitspieren hebben ontwikkeld, waardoor ze in staat zijn hun plas of ontlasting op te houden. Let daarom goed op de signalen van je kind. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer je kind aangeeft dat hij of zij geplast of gepoept heeft of zegt dat hij moet plassen. Wanneer je kind dit aangeeft, weet je dat hij of zij zich er steeds meer bewust van wordt wat er in zijn luier gebeurt en wanneer. Wanneer dit moment komt zal per kind verschillen. Net zoals dat niet ieder kind op dezelfde leeftijd leert lopen.
6 tips: zo maak je zindelijk worden gemakkelijker
1. Kies kleding die je kind makkelijk zelf aan en uit kan trekken. Zo kan je kind snel zijn broek uitdoen wanneer dat nodig is, en is het voor jou gemakkelijker wanneer je kind een ongelukje heeft gehad.
2. Lees samen boekjes over zindelijk worden. Door samen te lezen over zindelijkheid zal je kind situaties herkennen en geef je de ruimte om erover te praten en vragen te beantwoorden. Dit geeft je kind het vertrouwen om zelf aan de slag te gaan met zindelijk worden!
3. Gebruik hulpmiddelen. Denk aan een wc-verkleiner of zet een opstapje neer in de wc wanneer je merkt dat je kind interesse toont in het toilet.
4. Laat je kind wennen aan het potje of de wc. Je kan je kind vragen om jou te helpen met naar de wc gaan. Laat jouw kind bijvoorbeeld doortrekken, wc-papier aangeven of het deksel sluiten. Dit maakt naar wc gaan leuk en zorgt ervoor dat je kind zich betrokken voelt bij het proces.
5. Forceer niets. Forceren kan ervoor zorgen dat je kind weerstand krijgt tegen zindelijk worden. Als je kind niet op het potje wil of vandaag liever geen onderbroek draagt, probeer het dan op een later moment opnieuw.
6. Ga uit van de intrinsieke motivatie. In de ontwikkeling van kinderen gaan we altijd uit van de intrinsieke motivatie van het kind. Daarom adviseren we om geen stickerkaarten te gebruiken. Je kunt je kind wel complimenteren wanneer hij bijvoorbeeld voor het eerst op het potje zit of heeft geplast. Het is belangrijk dat je kind het proces positief ervaart, met jouw geduld en steun!
Samenwerking met kinderopvang
Als je kind naar de kinderopvang gaat, informeer dan de opvang over de voortgang van de zindelijkheidstraining. De kinderopvang is een geweldige plek om te oefenen met zindelijk worden, omdat andere kinderen daar ook naar de wc gaan. Houd er daarbij rekening mee dat kinderen op de opvang vaak druk aan het spelen zijn, waardoor ze niet altijd door hebben dat ze moeten plassen. Dus wees voorbereid op “ongelukjes” en geef altijd een extra set schone kleding mee.
Ongelukjes horen erbij
Ongelukjes zijn normaal en horen bij het proces van zindelijk worden! Blijf dus geduldig en reageer niet boos als het een keertje misgaat. Heeft je kind meerdere ongelukjes gehad in een korte tijd? Dan kun je overwegen tijdelijk weer een luier te gebruiken om te voorkomen dat je kind onzeker wordt door een negatieve ervaring.
Succes met de zindelijkheidstraining!
Door de stappen in deze blog te volgen en geduldig te zijn, maak je de overgang naar zindelijkheid voor je kind zo soepel mogelijk. Veel succes!
Luister ook naar onze aflevering: Zindelijkheid, hoe werkt dat eigenlijk? van De Opvoedcast.