Twee peuters zitten aan tafel en spelen met passief speelgoed
Terug naar overzicht

28-12-2023

Peuters: de sociale en emotionele ontwikkeling

De ontwikkeling van peuters gaat ontzettend snel. Vooral de sociaal-emotionele ontwikkeling van peuters is typerend voor deze leeftijdsgroep. Als je aan een peuter denkt, dan denk je al snel aan nieuwsgierige kinderen die alles willen weten en vragen. Maar ook de “peuterpuberteit” komt naar voren. We nemen je mee in de sociaal-emotionele ontwikkeling van peuters en leggen uit hoe de Peuterspeelzaal bijdraagt aan deze ontwikkeling.

Wanneer is een kind een peuter?

Een kind is een peuter wanneer hij of zij 2 tot 4 jaar is. In deze periode ontwikkelen kinderen zich snel. Zowel op motorisch en cognitief als op emotioneel en sociaal vlak. Vanaf 2 jaar kan een kind naar de Peuterspeelzaal en hierna, vanaf 4 jaar, gaat hij/zij naar de basisschool.

Sociale ontwikkeling bij peuters

Samenspel en conflicten
Kinderen in de peuterleeftijd van 2-4 jaar maken op sociaal gebied een grote sprong. 2-jarigen zijn nog erg op zichzelf gericht en samenspel is op deze leeftijd nog lastig. Peuters hebben namelijk nog niet door dat andere peuters anders denken. Hierdoor ontstaan regelmatig kleine conflicten in het spel. Ze willen het spel spelen wat zij in gedachten hebben en gaan nog niet snel mee in de ideeën van een ander. Naarmate ze ouder worden maken ze steeds meer contact met elkaar. Vanaf ongeveer 4 jaar kunnen kinderen steeds beter samen spelen en elkaar ook helpen en samenwerken.


Het nut van conflicten 

De conflicten die bij peuters ontstaan tijdens het spel zien wij als volwassenen vaak als negatief. Toch zijn deze in de sociale ontwikkeling van je kind ontzettend belangrijk. Je kind leert zo voor zichzelf op te komen, maar ook met teleurstellingen om te gaan, omdat het niet altijd kan gaan zoals hij/zij het wil. Spring daarom niet te snel in wanneer je kind ruzie maakt om speelgoed met een ander kind. Laat ze samen onderzoeken hoe ze het kunnen oplossen. Kinderen voelen zich hierdoor competent. Zo weten dat ze het zelf kunnen oplossen en hebben ons als volwassenen hier niet bij nodig. 

Lees ook onze blog: 6 tips bij rivaliteit tussen broers en zussen

Compananny Peuterspeelzaal Kinderen Peuters De Sociale En Emotionele Ontwikkeling

Nieuwsgierigheid
Peuters zijn ook ontzettend nieuwsgierig. Een super mooie eigenschap waardoor kinderen veel leren en ontdekken. Peuters stellen dan ook vaak waaromvragen. Probeer je kind altijd van een antwoord te voorzien en neem je kind mee in waarom dingen gebeuren of zo zijn. Zo krijgen zij een beeld van wat er om hen heen gebeurt en leren ze zich aan te passen aan verschillende situaties. 

Wat te doen met peuter? 5 leuke activiteiten
Ben je op zoek naar activiteiten die passen bij de ontwikkelfase van jouw peuter? Wij geven je inspiratie in onze blog: 15 leuke binnen activiteiten bij slecht weer.

Compananny Kinderen Buiten Spelen Peuterspeelzaal Peuters De Sociale En Emotionele Ontwikkeling

Peuterspeelzaal bij CompaNanny

Ben je op zoek naar kinderopvang voor jouw peuter? Op onze Kinderdagverblijven en Peuterspeelzalen vangen wij iedere dag peuters op. Met ruim 50 vestigingen is er altijd wel een peuteropvang bij jou in de buurt! 

Emotionele ontwikkeling bij peuters

Driftbuien
Het contact maken en hebben met een ander kind of volwassene is voor peuters niet altijd even makkelijk. Omdat een peuter zich niet goed kan verplaatsen in een ander en zich onbegrepen kan voelen, komen er regelmatig emoties bij kijken. Peuters geven dan vaak een duidelijke “nee” of krijgen een driftbui waarbij ze trappelend met hun benen op de grond liggen. De peuterleeftijd wordt daarom ook wel de peuterpuberteit genoemd. En wellicht dat je de uitspraak “Ik ben 2 en zeg nee” ook wel kent! Het kan vervelend zijn wanneer je kind een driftbui krijgt. Zeker in het bijzijn van anderen kan dit een ongemakkelijk gevoel geven. Pedagogisch Coach Vera geeft een tip voor als je peuter een driftbui heeft.

Portetfoto van Pedagoog Vera

Vera

Pedagogisch Coach

Geef je kind de ruimte voor deze emoties. Vaak lukt dit al door de emotie van je kind te benoemen, zoals: “ik zie dat je ontzettend boos bent." 

Compananny Peuter Spelen Peuters De Sociale En Emotionele Ontwikkeling

Uitproberen en grenzen stellen
Peuters zijn vaak op zoek naar grenzen. Hoever kunnen ze gaan en wat is wel en niet wenselijk gedrag? Kinderen moeten dit nog leren en ontdekken dit door te proberen. Het is belangrijk om duidelijk te zijn naar je kind en aan te geven wat wel en niet mag. Hierdoor zal je kind zich op den duur minder hoeven aan te passen en kunnen eventuele driftbuien ook minder worden. Probeer je kind niet de kansen te ontnemen om te ontdekken of iets mag of niet. Ook al begrijpen wij dat je geduld soms op de proef gesteld wordt! 

Peuterspeelzaal bij CompaNanny

De Peuterpeelzaal (en ook het Kinderdagverblijf) bij CompaNanny staan in het teken van ontwikkelen op eigen tempo én plezier maken! Hier leren peuters om zelf verantwoordelijkheid te nemen, samen te spelen en te delen. Dit maakt de Peuterspeelzaal de ideale plek voor peuters om zich sociaal en emotioneel te ontwikkelen. Bij CompaNanny krijgen de kinderen activiteiten aangeboden die passen bij hun leeftijd- en ontwikkelfase. Daarnaast werken wij volgens een vast dagritme. Dit creëert duidelijkheid en ontspanning en zorgt dat je kind alvast kan wennen aan de basisschool.