Dreumes zit op de grond en lacht naar camera
Terug naar homepage

17-11-2023

Alles wat je wilt weten over kinderopvangtoeslag 2024

Wanneer jouw kind naar de opvang gaat kom je misschien in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. Dit is een fijne tegemoetkoming, maar de kinderopvangtoeslag roept bij veel ouders ook vragen op. Want wat is kinderopvangtoeslag precies en heb ik hier wel recht op? En hoeveel toeslag krijg ik terug van de belastingdienst? In deze blog geven wij antwoord op al je vragen over de kinderopvangtoeslag 2023!

Wat is kinderopvangtoeslag?

Kinderopvangtoeslag is een tegemoetkoming in de kosten die je als ouder betaalt voor kinderopvang. Elke kinderopvangorganisatie biedt andere diensten en services aan. Ook verschilt de kwaliteit van opvang per organisatie. Daarom is elke kinderopvangorganisatie vrij om zijn eigen bruto uurtarief te bepalen. De overheid geeft voor elke kinderopvangorganisatie hetzelfde maximaal vastgestelde uurtarief als tegemoetkoming in de kosten voor kinderopvang.

Hoeveel kinderopvangtoeslag krijg ik?

Hoeveel kinderopvangtoeslag je krijgt, verschilt per gezin. Het hangt af van de hoogte van je inkomen, het aantal uren dat je als ouder werkt, het aantal kinderen dat naar de opvang gaat en welk soort opvang je afneemt. 

Kinderopvangtoeslag 2024 berekenen
Met behulp van onze rekentool bereken je het bedrag aan kinderopvangtoeslag waar je recht op hebt. Zo zie je direct wat je netto kosten voor kinderopvang zijn.

Verhoging kinderopvangtoeslag 2024

Op 21 september 2023, twee dagen na Prinsjesdag, is bekend geworden dat het kabinet circa 425 miljoen euro uittrekt om de kinderopvangtoeslag te verhogen. Dit doen zij om de stijgende uurtarieven van kinderopvangorganisaties te compenseren. De maximaal te vergoeden uurtarieven worden in 2024 met 5,8% verhoogd

Goed nieuws! Op 7 november 2023 is bekend gemaakt dat De Tweede Kamer de maximum uurprijzen voor kinderopvangtoeslag in 2024 extra zal verhogen. Op deze manier gaat de maximum uurprijs beter aansluiten bij de tarieven die ouders moeten betalen voor kinderopvang. De maximum uurprijzen worden vanaf 2024 voor alle opvangsoorten tot 2,95% boven het huidige gemiddelde tarief verhoogd.

  • Van €9,12 naar €10,25 voor Kinderdagverblijf;
  • Van €7,85 naar €9,12 voor de Buitenschoolse opvang;
  • Van €6,85 naar €7,53 voor gastouderopvang.

Deze extra verhoging van de maximum uurprijs kost € 508 miljoen en komt bovenop de reguliere verhoging van 5,8% die al was aangekondigd.

Compananny Kinderopvang Peuters Alles Wat Je Wilt Weten Over Kinderopvangtoeslag 2023

Heb ik recht op kinderopvangtoeslag?

Het krijgen van kinderopvangtoeslag is helaas niet voor iedereen vanzelfsprekend. Er is een aantal vereisten waar de opvang en de ouders aan moeten voldoen om hiervoor in aanmerking te komen. Kun jij de onderstaande vragen met ‘ja’ beantwoorden? Dan heb je recht op kinderopvangtoeslag!

1. De kinderopvang is een erkende opvanglocatie
De opvang van je kind moet een erkende opvanglocatie zijn. Staat de kinderopvang van jouw kind in het Landelijk Register Kinderopvang? Dan is dit een erkende opvang en kom je in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. Voor opvang bij zowel peuterspeelzalen, kinderdagverblijven, BSO’s als gastouderopvangen kan je een tegemoetkoming krijgen.

2. Beide ouders werken, volgen een traject om werk te vinden of studeren
Om recht te krijgen op kinderopvangtoeslag moeten beide ouders werken. Hebben jullie, of heeft één van de ouders, geen baan? Dan krijg je alsnog toeslag als deze ouder een door de overheid erkende opleiding volgt of een traject volgt om werk te vinden. Ook als je bezig bent met een verplichte inburgeringscursus bij een gecertificeerde instelling heb je recht op kinderopvangtoeslag.

3. Beide ouders hebben de Nederlandse nationaliteit
Beide ouders hebben de Nederlandse nationaliteit of zijn in het bezit van een geldige verblijfsvergunning.

Compananny Kinderopvang Kosten Berekenen Rekentool

Wanneer kinderopvangtoeslag 2024 aanvragen?

Ben je er na deze blog achter gekomen dat je recht hebt op kinderopvangtoeslag? Wees er dan op tijd bij! 3 maanden na de eerste dag dat je kind naar de opvang gaat, moet je de kinderopvangtoeslag aanvragen. Als je de toeslag niet binnen deze termijn hebt aangevraagd, ontvang je geen toeslag over de eerste 3 maanden opvang. De kinderopvangtoeslag vraag je met je persoonlijke DigiD aan, via mijn toeslagen op de website van de Belastingdienst. Het is hierbij goed om te weten dat je voor elk van je kinderen apart een toeslag aanvraagt. Rond de 20ste van de maand wordt de toeslag op je rekening gestort.

 

Zo regel jij je kinderopvangtoeslag bij CompaNanny

Gaat jouw kind naar de opvang bij CompaNanny? Dan kun je direct met behulp van onze rekentool berekenen wat jouw nettokosten worden voor kinderopvang in 2024. Voor een aantal van onze vestigingen is het mogelijk om de toeslag direct over te laten maken naar CompaNanny. Zo ontvang je op jouw factuur direct het bedrag dat jij betaalt voor de opvang, min de kinderopvangtoeslag. Onder onze veelgestelde vragen onder het kopje tarieven vind je een overzicht van de vestigingen waarvoor dit mogelijk is. Via de Belastingdienst kun je doorgeven dat zij je kinderopvangtoeslag rechtstreeks mogen overmaken naar CompaNanny.

Meer weten over de kosten van kinderopvang bij CompaNanny?

Wil je meer inzicht in de kosten die je maakt voor kinderopvang? Je vindt alle informatie op onze pagina Kosten Kinderopvang.