Terug naar overzicht

14-10-2021

Waarom voorlezen belangrijk is voor de ontwikkeling van je kind

Voorlezen is niet alleen ontzettend gezellig, het speelt ook een hele belangrijke rol in de ontwikkeling van een kind. Op zowel emotioneel, cognitief als sociaal vlak heeft voorlezen veel positieve effecten op de ontwikkeling. Begin er daarom op jonge leeftijd mee! In deze blog delen wij redenen waarom voorlezen belangrijk is én geven we boekentips voor iedere leeftijd.

Waarom is voorlezen belangrijk voor een kind?

Eén van de belangrijkste voordelen van voorlezen is dat het bijdraagt aan het verbeteren van taalvaardigheid en taalbegrip. Door voorlezen maakt je kind namelijk kennis met veel verschillende, nieuwe woorden en zinnen. Het helpt kinderen ook beter te luisteren en het versterkt hun concentratievermogen. Daarnaast stimuleert voorlezen de emotionele en sociale ontwikkeling van kinderen. Dit komt doordat kinderen leren om zich te verplaatsen in de personages en om verschillende emoties te herkennen. Een ander bijkomend voordeel is dat je tijdens het voorlezen bewuste aandacht hebt voor je kind. Dit versterkt de band tussen ouder en kind!

Vanaf welke leeftijd begin je met voorlezen?

Veel ouders beginnen met voorlezen wanneer hun kind begint met praten. Wat niet heel bekend is, is dat de passieve taalontwikkeling al veel eerder start. Dit houdt in dat het kind de gesproken taal wel begrijpt, maar nog niet zelf kan praten. Uit onderzoek is gebleken dat het starten met voorlezen vanaf 3 à 4 maanden een positief effect heeft op de taalontwikkeling van het kind op latere leeftijd. Ook beleven jonge kinderen die worden voorgelezen, op latere leeftijd meer leesplezier. Je baby voorlezen hoeft helemaal niet lang te duren. Elke dag een paar minuutjes is al voldoende!
Compananny Blog Moeder Baby Waarom Voorlezen Belangrijk Is Voor De Ontwikkeling Van Je Kind

Zo kies je een geschikt boek

  • Kies in de eerste plaats een boek dat aansluit bij de leeftijd en interesses van je kind. Misschien is jouw kind gek op dierenverhalen of houdt het juist van sprookjes. Laat je kind ook zeker helpen bij het kiezen van het boek. Als ze enthousiast zijn over het verhaal, zullen ze er meer van genieten.
  • Houd er daarnaast rekening mee dat je het boek zelf ook leuk vindt. Zo kun je je kind met enthousiasme en overtuiging voorlezen!
  • Verder is het goed om rekening te houden met de lengte en moeilijkheidsgraad van het boek. Voor jongere kinderen zijn kortere verhalen met veel plaatjes fijner, terwijl oudere kinderen vaak langer geïnteresseerd blijven in complexere verhalen.
  • Spelen er grote veranderingen in het leven van je kind (denk aan een verhuizing, de geboorte van een broertje/zusje of naar school gaan)? Dan kan dit heel goed bespreekbaar gemaakt worden door hier boeken over te lezen! 
Compananny Blog Peuter Waarom Voorlezen Belangrijk Is Voor De Ontwikkeling Van Je Kind

Wat is interactief voorlezen?

Interactief voorlezen betekent dat je je kind optimaal betrekt bij het lezen van een boek. Samen praat je over de plaatjes, de gebeurtenissen en de personages. Door interactief te lezen, vergroot je de woordenschat van je kind en help je je kind om begrijpend te lezen. Hoewel veel mensen bij interactief voorlezen denken aan boeken met geluidjes en texturen om aan te voelen, kun je alle kinderboeken interactief voorlezen. Wij delen 15 interactieve kinderboeken, passend bij de leeftijdsfase van jouw kind.

5 interactieve boeken voor baby’s en dreumesen:

5 interactieve boeken voor peuters:

5 interactieve boeken voor kinderen op de BSO:

Word lid van de bibliotheek!

Wist je dat kinderen vanaf hun geboorte al lid kunnen worden van de bibliotheek? Het jeugdabonnement bij de bibliotheek is ook nog eens helemaal gratis voor kinderen tot 18 jaar. Het abonnement biedt eindeloos veel lees-, kijk- en luisterplezier!

Luister voor meer tips naar De Opvoedcast

Wil je nog meer weten over voorlezen? Luister dan naar de aflevering: Voorlezen, voor alle leeftijden? van de Opvoedcast. Hierin vertellen Pedagogen Amber en Laurie waarom voorlezen belangrijk is van jong tot oud, wat goed voorlezen inhoudt en hoe je het leuk maakt voor jezelf. En natuurlijk delen zij nog meer boekentips!