Kind en Pedagogisch Medewerker spelen met elkaar op kinderopvang
Terug naar homepage

21-12-2020

15 leuke binnen activiteiten met je kind op een rij!

Tijdens een schoolvakantie of bij slecht weer is de kans groot dat jullie vaker thuis zijn met de kinderen. Dat is knus, maar het kan ook een uitdaging zijn! Want wat zijn leuke binnen activiteiten om met de kinderen te ondernemen? Wij geven jullie 15 tips voor leuke activiteiten voor thuis!

Binnen activiteiten voor kinderen bij slecht weer

Wat je kan doen met de kinderen bij slecht weer? Op regenachtige dagen is het soms lastig voor kinderen om zich binnen te vermaken. Of het nu regent, stormt of wanneer jullie gewoon een dagje thuis willen doorbrengen… wij geven tips! Per leeftijdscategorie, van baby tot BSO-leeftijd, zetten wij de leukste binnen activiteiten voor kinderen op een rij.

5 binnen activiteiten voor baby's van 0-2 jaar

  • Bellenblazen: Baby's vanaf ongeveer 7 maanden tonen steeds meer interesse in hun omgeving. Neem je baby op schoot of laat hem/haar liggen en ga bellenblazen. Laat je kind de kleurrijke, zwevende bellen bewonderen en laat hem grijpen naar de bellen. Dit bevordert de oog-handcoördinatie en motoriek.
  • Voelzakjes: Vul hersluitbare zakken met verschillende voorwerpen, zoals stoffen balletjes, papieren rietjes of knopen. Je baby kan nu op ontdekkingsreis en voelen aan alle verschillende materialen! Deze activiteit stimuleert de sensomotorische ontwikkeling van je baby.
  • Kleuren in een doos: Met alle pakketjes die we tegenwoordig laten bezorgen, heb je thuis vast ergens een kartonnen doos staan. Laat je baby in de lege doos kruipen en geef je kind de vrijheid om met kleurpotloden of waskrijtjes op de wanden van de doos te tekenen en kleuren.
  • Ontdek nieuwe geuren: denk aan banaan, een stokje vanille of een bloemetje. Voor je baby is dit een geweldige, nieuwe ervaring. Je baby kan een geur namelijk grappig vinden en in de lach schieten, ervan schrikken of je met grote, verbaasde ogen aankijken.
  • Voorlezen: Hoewel baby’s misschien nog niet begrijpen wat er precies wordt voorgelezen, stimuleert voorlezen de taalontwikkeling, vergroot het de woordenschat en helpt het bij de ontwikkeling van luistervaardigheden. Daarnaast versterkt het de band tussen jou en je baby!
Compananny Baby Boekje Lezen 15 Leuke Binnen Activiteiten Met Je Kind Op Een Rij
Compananny Peuter Spelen Slecht Weer 15 Leuke Binnen Activiteiten Met Je Kind Op Een Rij

5 binnen activiteiten voor peuters van 2-4 jaar:

  • Verven met verschillende materialen: Hoe leuk is het om een keer geen kwasten te gebruiken tijdens het verven? Gebruik materialen die je in huis hebt liggen, zoals een afwasborstel of een (door midden gesneden) aardappel. Wist je dat de onderkant van een colafles een mooi bloemenmotief achterlaat? Deze activiteit is goed voor de fijne motoriek van je kind.
  • Verkleedpartijtje: Moedig je peuter aan om zich te verkleden met verschillende kostuums en zijn of haar fantasie de vrije loop te laten. Dit stimuleert de creativiteit, het rollenspel en de taalontwikkeling terwijl hij of zij in de huid van verschillende personages kruipt.
  • Interactieve kinderboeken: Lees voor en betrek je kind bij het verhaal door te wijzen naar afbeeldingen en vragen te stellen. Extra interessant zijn boeken met geluidjes, flappen om open te slaan en texturen om aan te voelen. Kies ook eens voor een luisterboek. Dit scheelt jou tijd en jouw kleine heeft een lekker momentje voor zichzelf!
  • Spelen met zand of rijst: Vul een bak of emmer met zand of rijst en leg hierin wat lege bakjes, bekertjes en pollepels. Deze activiteit stimuleert de zintuigen en de (fijne) motoriek van je kind.
  • Yoga voor peuters: Laat jouw peuter kennismaken met yoga. Geef het voorbeeld door eenvoudige houdingen en ademhalingsoefeningen voor te doen en stimuleer je peuter om dit na te doen. Je helpt je kind hiermee te ontspannen, evenwicht te vinden en lichaamsbewustzijn te bevorderen.

5 binnen activiteiten voor kinderen van 4-12 jaar:

  • Knutselen met recyclemateriaal: Verzamel kartonnen dozen, wc-rollen en ander recyclemateriaal en maak er de mooiste kunstwerken van. Het mooie aan deze activiteit is dat dit meteen een opening voor een gesprek biedt over hergebruiken en duurzaamheid.
  • Samen koken als binnen activiteit: Vraag je je af wat je kunt doen met de kids bij slecht weer? Een leuke binnen activiteit is om samen de keuken in te duiken! Met dit pizzaboek maken jullie lekkere én gezonde groentepizza's! Welke gaan jullie maken? Wordt het een poes, een hond of misschien wel een aap?
  • Maak je eigen memory: Om je eigen memoryspel te knutselen, knip je 20 kaartjes uit een stuk karton. Versier deze kaartjes met verschillende tekeningen, zoals diersoorten of verschillende bloemen. Maak twee dezelfde kaartjes voor elk paar en klaar is je zelfgemaakte memory!
  • Bouw een hut: Dekens, kussens, kleedjes, stoelen en misschien wel matrassen.. verzamel alles wat je kan vinden en bouw samen een hut! Is de hut klaar? Drink hier dan gezellig een kopje thee of speel een spelletje. Gezelliger wordt het niet op een regenachtige dag!
  • Sportactiviteiten voor thuis: Met al dat binnen zitten is het tijd om iets actiefs te doen! Houd een mini-Olympische spelen met hinkelen, touwtjespringen, balanceren op één been en andere leuke binnen activiteiten. Deze activiteiten bevorderen de motorische vaardigheden van je kind.

Lees ook onze blog: 16 leuke dingen om te doen in de vakantie met kinderen

Compananny BSO Knutselen Slecht Weer 15 Leuke Binnen Activiteiten Met Je Kind Op Een Rij

Zo leer je jouw kind zelfstandig spelen

Zelfstandig spel helpt kinderen bij het opbouwen van zelfvertrouwen, creativiteit en zelfoplossend vermogen. Het ene kind speelt makkelijker zelfstandig dan het andere kind, maar alle kinderen kunnen het leren. Het thuis oefenen met zelfstandig spelen tijdens binnen activiteiten en buiten activiteiten helpt kinderen om makkelijker tot spel te komen op de opvang.

Hoe leer je je kind zelfstandig spelen?
  • Benoem dat het tijd is om zelf te spelen: Zeg bijvoorbeeld ‘het is nu zelfspeeltijd’. Benoem hierbij ook wat jij zelf gaat doen en wanneer de ‘zelfspeeltijd’ weer afgelopen is. Zo weet jouw kind wanneer jullie weer samen een activiteit kunnen doen.
  • Blijf beschikbaar: Geef je kind de ruimte om zelfstandig te spelen. Ga er dus niet dicht naast zitten, maar blijf wel zichtbaar. Geef je kind af en toe een blik en benoem iets van zijn of haar spel. Zo weet je kind dat je in de buurt bent en hij niet alleen is.
  • Heb vertrouwen in je kind: Gun je kind de tijd om zelf tot spel te komen. Even zoeken hoe je kind moet beginnen is een waardevol proces. Je kind leert om zijn eigen activiteiten te kiezen en te starten.
  • Oefen regelmatig: De meeste kinderen kunnen naar mate ze ouder worden steeds beter zelfstandig spelen. Dit komt omdat hun vermogen om zich te concentreren toeneemt. Toch is zelfstandig spelen een vaardigheid waar kinderen steeds beter in worden naarmate ze ermee oefenen!
Tip: Luister onze podcastaflevering: