Waarom je bekkenbodem trainen?
Fit for the Floor richt zich met name op het trainen van de bekkenbodemspieren met hele subtiele, kleine oefeningen, zonder teveel te vragen van jouw lijf dat nog herstellende is van een bevalling. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar voor bijna iedereen geldt dat sporten jou helpt om je fysieke fitheid te behouden en/of te verbeteren!
De voordelen:
- je houdt je gewicht beter onder controle;
- je vermindert het risico op zwangerschapsdiabetes;
- het zorgt voor betere slaappatronen;
- het vermindert lage rugklachten;
- je hebt minder kans op een keizersnede;
- je ervaart over het algemeen minder stress;
- Door te sporten tijdens de zwangerschap herstel je sneller na de bevalling.
Wanneer start je met bekkenbodem trainen na de bevalling?
Afhankelijk van jouw lichamelijke conditie en herstel, kun je vaak enkele dagen na de bevalling alweer starten met het trainen van jouw bekkenbodem. Omdat je wonden in de eerste 6-8 weken nog aan het herstellen zijn, is het belangrijk om dit rustig op te bouwen. Wanneer je interesse hebt in een trainingsprogramma bij Fit For the Floor, raden wij je daarom aan om je na de bevalling gelijk aan te melden. Zo kun je met het juiste programma rustig aan starten met het trainen van de bekkenbodem. Hiermee verminder je da kans op incontinentie en een postnatale depressie. Er wordt ook wel gezegd: better in = better out!
De bekkenbodem uit de taboe
Over de bekkenbodem wordt erg weinig gesproken en er rust nog een behoorlijke taboe op dit onderwerp. Zeker op de klachten die in deze regio kunnen optreden, zoals incontinentieproblemen of verzakkingen. Daarnaast zijn de bekkenbodemspieren moeilijk te vinden en voelen, wat het praten over dit onderwerp niet bevordert. Maar een belangrijk onderwerp is het wel! Want wanneer je tijdig en op de juiste manier oefeningen doet, kan dit jou helpen om klachten te voorkomen, nu en in de toekomst.
Een 'ongelukje' komt vaak voor
Maar liefst 1 op de 3 vrouwen ervaart urineverlies na de bevalling en 1 op de 8 vrouwen ontlasting verlies. Denk maar eens aan springen op een trampoline, plotseling niezen of hoesten terwijl je loopt of rent. Vaak redenen voor een ´ongelukje´. Daarnaast komen problemen met de stoelgang, verzakkingen en pijn bij vrijen veel voor.
Plan een rondleiding bij CompaNanny
Ben je aan het herstellen van je zwangerschap en op zoek naar kinderopvang voor jouw baby? Vraag een rondleiding aan op één van onze 53 vestigingen.
Heb je bekkenbodem klachten? Fit for the Floor helpt jou verder
Gelukkig is er veel hulp mogelijk. Een bekkenfysiotherapeut kan meer duidelijkheid geven of het gaat om teveel spanning op de bekkenbodemspieren of juist te weinig spanning. Beide scenario’s kunnen klachten geven maar met deze informatie kan je vervolgens gerichter gaan oefenen.
De programma’s op maat van Fit for the Floor richten zich in de eerste weken op de juiste manier van aanspannen en ontspannen van de bekkenbodemspieren. Ook het aanspannen en ontspannen van de buikspieren die verantwoordelijk zijn voor stabiliteit, een goede buikademhaling en hoe dit met elkaar te combineren en complexer te maken komen aan bod. Daarnaast worden tips gegeven over bijvoorbeeld staan, lopen en tillen en je kind verschonen of in bad doen vanuit een goede houding en spierspanning. Slechts in enkele gevallen is er meer nodig, zoals een chirurgische ingreep bij een ernstige verzakking.
Een oefening uit Fit for the Floor
Span je bekkenbodemspieren aan zoals je een plas zou ophouden. Als basisoefening is het goed om kort en krachtig aan te spannen (2-3 seconden) en rustig weer los te laten. Dit herhaal je een keer of 5. En dit mag je gerust 3 keer per dag herhalen.
Start met oefenen en houd je bekkenbodem fit!
Om je bekkenbodem fit te houden is het dus belangrijk om oefeningen te doen én ze ook vol te houden. Je bekkenbodem trainen kun je vergelijken met het poetsen van je tanden. Het is misschien niet zo leuk, maar wel iets wat je elke dag moet herhalen.
Ga voor meer informatie en uitleg over de programma’s naar: www.fitforthefloor.nl en kies jouw programma op maat! De oefeningen worden uitgelegd aan de hand van korte, duidelijke filmpjes.
Houd je ondanks het opbouwen met behulp van de juiste oefeningen toch klachten? Ga dan altijd naar een (bekken)fysiotherapeut of huisarts die jou kan adviseren, doorverwijzen of behandelen voordat je verder traint.