Kinderen dekken tafel
Terug naar overzicht

07-12-2023

Kerstdiner met kinderen: hoe betrek je je kind hierbij?

De Kerstdagen staan voor de deur en dat betekent gezelligheid, warmte én natuurlijk het kerstdiner! Hoe zorg je ervoor dat je kinderen genieten van het kerstdiner, zich hierbij betrokken voelen en gezellig aan tafel blijven zitten? In deze blog geven we 6 pedagogische adviezen over hoe jij je kinderen bij het kerstdiner betrekt en delen we een aantal kindvriendelijke recepten.

Zo betrek je je kinderen bij het kerstdiner: 6 tips

1.    Samen boodschappen doen en koken
Al bij de voorbereiding kun je je kinderen bij het kerstdiner betrekken. Laat ze meehelpen met het kiezen van recepten, boodschappen doen en natuurlijk ook in de keuken. Samen koken versterkt de band en geeft je kind het gevoel dat jij zijn of haar hulp waardeert. Daarnaast kunnen wat extra handjes eventuele stress voor de voorbereiding wegnemen.

Tip: beluister ook onze podcastaflevering Opruimen en huishoudelijke taken, hoe zorg je dat je kind meehelpt?

2.    Versier de tafel met elkaar
Maak van de tafeldekking een gezamenlijk project. Laat de kinderen hun eigen placemats versieren of laat ze de naamkaartjes voor de visite maken. Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en vinden het leuk om nieuwe dingen te leren. Leer je kinderen bijvoorbeeld hoe je de tafel dekt en laat zien welk servies jullie nodig hebben voor het kerstdiner. 

3.    Kinderporties 
Tijdens het kerstdiner wil je als ouder dat je kind een lekker feestmaal krijgt. Veel ouders geven hun kind daarom een ander gerecht, zoals een bordje patat of pannenkoeken. Hoewel dit een logische keuze is, vinden sommige kinderen het leuker om hetzelfde te eten als de rest van de familie. Dit versterkt het gevoel van erbij horen. Vraag daarom van tevoren aan je kind of hij of zij bepaalde gerechtjes ook wil proberen en bied dit aan in kleine porties.

Compananny Peuter Kinderopvang Feest Slingers Blog Kerstdiner Met Kinderen Hoe Betrek Je Je Kind Hierbij (1)

Wist je dat we bij CompaNanny de kinderen ook stimuleren om zoveel mogelijk zelf te doen? Bezoek een vestiging bij jou in de buurt en kom meer te weten over onze werkmethode!

Compananny BSO Spelen Blog Kerstdiner Met Kinderen Hoe Betrek Je Je Kind Hierbij

4.    Laat je kinderen hun eigen eten kiezen en bereiden
Je kunt er ook voor kiezen om je kinderen hun eigen maaltijd samen te laten stellen. Maak bijvoorbeeld een mini-buffet waar ze zelf hun gerechten kiezen en opscheppen. Dit geeft hen niet alleen een gevoel van controle, maar maakt het ook makkelijker om verschillende smaken te proberen. Denk aan kleine porties pasta, gehaktballetjes en kleurrijke groenten. Of laat de kinderen hun eigen pizza beleggen en klaarmaken.

Lusten jouw kinderen niet veel of vinden ze het lastig om aan tafel te blijven zitten? Luister onze aflevering Kinderen en eten, wat maakt dat soms zo uitdagend? van De Opvoedcast. 

5.    Houd rekening met het ritme van je kinderen
Houd in je planning van het kerstdiner rekening met de routine van de kinderen. Kinderen met een goed humeur zijn wel zo gezellig aan tafel! Vermijd daarom late avonden en zorg ervoor dat er voldoende tijd is voor rust en spel voor het slapengaan. 

6.    Bied speelgoed aan
Misschien herken je het wel. Tijdens familiebijeenkomsten of feestdagen hebben kinderen soms moeite om stil te zitten. Let daarom op signalen van je kind als jullie lang aan tafel zitten. Wanneer je merkt dat je kind ongeduldig wordt of vraagt of hij of zij mag spelen, kan je bijvoorbeeld een kleurplaat of een spelletje aanbieden. En hoe graag je je kind ook bij het kerstdiner wil betrekken, soms halen zowel de kinderen als volwassenen er mee plezier uit als zij van tafel mogen.

Recepten voor een kerstdiner met kinderen 

Recept voorgerecht kerstdiner met kinderen 
Kinderen zijn visueel ingesteld, dus maak van het kerstdiner een kleurrijk feestje! Creëer bijvoorbeeld een kerstboom van groenten of gebruik veel kleur. Twee voorbeelden van feestelijke voorgerechtjes voor het kerstdiner met kinderen zijn deze komkommerkerstboompjes en deze regenboogcarpaccio.

Recept hoofdgerecht kerstdiner met kinderen 
Is tip nummer 4 iets voor jou en je kinderen? Neem dan een kijkje naar dit recept voor mini kerstboom pizza’s. Natuurlijk kun je de toppings naar wens aanpassen. Tip: laat je kinderen meebeslissen over het beleg dat zij lekker vinden! Zo betrek je ze optimaal bij het kerstdiner.

Recept toetje kerstdiner met kinderen 
Met dit recept maak je zelfs van pannenkoekjes een gerechtje voor het kerstdiner. In het recept staat deze aangegeven als kerstontbijt, maar als toetje voor de kinderen kan dit ook zeker door! 

Compananny Kinderopvang Peuters Eten Blog Kerstdiner Met Kinderen Hoe Betrek Je Je Kind Hierbij

Met deze tips en recepten wordt het kerstdiner met kinderen een feest waar iedereen van kan genieten! Laat je kinderen meedenken, proeven en vooral plezier hebben. Eet smakelijk en fijne feestdagen!

Merk je dat jouw kinderen zenuwachtig zijn rond de kerstdagen? Lees dan onze blog: 6 tips: zo ga je om met spanning rond de feestdagen.