Meisjes spelen buiten in tuin
Terug naar overzicht

26-04-2022

Tips om je kind meer te laten bewegen

‘Ga lekker buiten spelen’, die zin hoorden we zelf geregeld toen we jong waren. Niet voor niets, want bewegen is goed voor kinderen! Dit advies geldt al vanaf de babytijd. Bewegend bezig zijn heeft vele voordelen. Zo is buitenspel goed voor het immuunsysteem. Onderzoeken tonen aan dat kinderen die spelen ook meer hersenactiviteit laten zien, dan waarop ze stil in de kinderstoel zitten. Door te spelen worden de hersengebieden van taal, emoties en ook motorische vaardigheden ‘aan’ gezet. Sport en bewegen past verder in een gezonde leefstijl. Zo verkleint het de kans op overgewicht. Maar hoe kun je nu jonge kinderen meer laten bewegen?

Aan hoeveel spel en beweging per dag kun je als ouders en opvoeders dan denken? Een goede vraag! Er is onderzoek gedaan naar hoeveel beweging (jonge) kinderen per dag nodig hebben. De Gezondheidsraad adviseerde hierop dat er vervolgonderzoek nodig is. De huidige adviezen wat betreft beweegtijd bij jonge kinderen zijn als volgt:

Beweegadvies voor kinderen van 0 tot 3 jaar

De WHO adviseert om kinderen in de leeftijd van 0 tot 1 jaar:
 • Meerdere keren per dag actief op de grond laten spelen.
 • Is het kind nog niet mobiel genoeg om zittend te spelen? Dan raadt de WHO dagelijks 30 minuten beweging in buikhouding.
 • Beweging gevarieerd aan te bieden én langer dan een uur stilzitten te vermijden.
 • Verder is het advies om geen beeldschermtijd aan kinderen in deze leeftijd aan te bieden.

Praktische tips voor meer bewegen in buikligging

 • Zet meerdere speeltjes neer voor je kind. Van een knuffel, muziekdoos tot auto’s die je weg kunt rijden. Als het maar babyvriendelijk en voor het kind uitdagend is. Jonge kinderen worden zo meteen gestimuleerd om te spelen en op ontdektocht te gaan. Daarnaast kun je zo het leren buikschuiven ook aanmoedigen. Zet de knuffel steeds een stukje verder weg. Jonge kinderen zullen hiernaar willen grijpen. Zo zijn ze flink met de benen, buik en rug in beweging.
 • Speel het spelletje kiekeboe. Ga zelf ook in buikhouding op de grond liggen. Doe je handen voor je ogen, open ze en zeg: ‘Kiekeboe!’ Het dient meteen een tweede doel. Dit spelletje is ook geschikt om kinderen voor te bereiden op dat papa of mama even weg is, maar ook weer terugkomt.
 • Rol een bal heen en terug. Je kind zal zich strekken naar de bal en met de benen flink gaan wiebelen. Met een liedje erbij worden jonge kinderen ook geprikkeld tot meer beweging en spel. Daarbij is zingen goed voor de taalontwikkeling!
 • Leg bij mooi weer een kleed buiten in het gras. Al met een emmertje knijpers kunnen jonge kinderen zich uitstekend vermaken. Van het pakken, er naar toe kruipen tot de knijpers verstoppen in de tuin.. allemaal manieren van actief bezig zijn.
Compananny Baby Kruipen Spelen Tips Om Je Kind Meer Te Laten Bewegen

Tips voor op de grond spelen (1 tot 3 jaar):

 • Plaats stapstenen op de grond. Afhankelijk van de leeftijd en mobiliteit van je kind kun je zo een parcours uitzetten. Spreek daarbij af dat je enkel via de stapstenen jezelf verplaatsen kunt. Dus niet via de grond. Meteen een goede oefening voor het bewaren van het evenwicht.
 • Voor oudere kinderen kan een speeltent waar je in – en uit kunt kruipen met een tunnel erg helpend zijn om aan extra beweging te komen.
 • Plaats een ballenbak in de woonkamer! Succes verzekerd wat gooien met ballen en springen in de bak betreft.
Je kunt ook spelletjes doen als:
 • Zakdoekje leggen, niemand zeggen
 • Verstoppertje
 • Voetjes van de vloer
 • Springen op een kleine trampoline (voor kinderen vanaf ongeveer 2 jaar).
Verder is wekelijks baby-ouderzwemmen ook een mooie manier om samen te bewegen. Daarbij is het ook goed voor het opbouwen van de band tussen ouder en kind. Zo komt je kind ook in contact met leeftijdsgenoten.
Compananny Jongen Loopfiets Buiten Spelen Tips Om Je Kind Meer Te Laten Bewegen

Beweegadvies voor kinderen vanaf 4 jaar

Kinderen van 4 jaar krijgen het advies van de WHO om 180 minuten per dag te bewegen. Op deze leeftijd gaat bewegen vaak al ongemerkt als ze lekker buiten zijn. Jonge kinderen houden namelijk van spel! Ze gaan al snel vanzelf verstoppertje spelen of lopen over de bovenkant van het stenen muurtje.

Als je in je tuin een schommel en glijbaan hebt, zullen kinderen al veel uit zichzelf gaan bewegen. Ook verstoppertje spelen, op de (loop)fiets of step een rondje maken en door het bos wandelen.. Allemaal manieren waarop die dagelijkse beweging in gang gezet wordt. Investeer ook zeker in een trampoline! De manier om 3 keer per week op een speelse manier bot – en spierversterkende oefeningen te doen. Precies de hoeveelheid die de WHO adviseert voor deze leeftijdscategorie. Allemaal manieren om met kinderen vanaf 4 jaar dagelijks actief bezig te zijn.

Sporten als voetbal, zwemmen, tennis en dansen zijn goed om het matig en intensief bewegen af te wisselen. Probeer als ouders om in je dagelijkse routine ook het meer bewegen op te pakken. Met de fiets naar de supermarkt of lopend naar de bakker in plaats van met de auto. Dit helpt allemaal mee.

Geen schermtijd onder de 2 jaar

Dit is vaak een vraag die onder veel ouders leeft. Hoe lang mag mijn kind onder de 2 jaar ‘schermtijd’?

Tot 2 jaar raadt de WHO beeldschermtijd af. Vanaf de leeftijd van 2 jaar is het advies om maximaal 1 uur per dag te kijken. Het kan beter zijn om dit uur in blokken van 2 te knippen. ’s Ochtends een half uur en ’s middags een half uur bijvoorbeeld.

Als richtlijn hoe lang kinderen achter elkaar in een (kinder)stoel kunnen zitten is een tijd van 1 uur vastgesteld door de WHO. Compananny hanteert het beleid dat er zeer beperkt gebruikt gemaakt wordt van kinderstoelen. Kinderen eten op schoot en als ze zelfstandig in de zithouding kunnen komen mogen ze in de kinderstoel aan tafel eten.

Waarom bewegen kinderen steeds minder?

Beweging is belangrijk voor de fysieke en mentale gezondheid van je kind en de drang om te bewegen is heel natuurlijk. Waarom bewegen kinderen tegenwoordig dan toch minder? En hoe belangrijk is het om het tij te keren? Onze pedagogen Laurie en Amber leggen dit uit in onze podcast. Ze bespreken luisteraarsvragen en geven nog meer tips over je je kind voldoende kunt laten bewegen.